Google-leergang vernieuwing wiskundeonderwijs
De voorbereiding op de vernieuwde wiskunde-examenprogramma’s

Nieuwe examenprogramma's: Authentieke contexten en beroepsperspectieven

In het schooljaar 2013 - 2014 gaan ongeveer 100 docenten aan de slag met de leergang. Daarmee kunnen ze hun secties voorbereiden op de nieuwe examenprogramma's. Om de kennis binnen de leergang breder te verspreiden is een aantal zaken ontwikkeld. Bij een aantal thema's is een inleidende kennisclip gemaakt, en relevante documentatie verzameld. Hieronder vindt u de kennisclip en documenten van het thema 'Authentieke toepassingen en beroepsperspectief'.

De andere thema's vindt u hier.

Nieuwe examenprogramma's: Authentieke contexten en beroepsperspectieven

Authentieke contexten

Beroepsperspectieven

Relevante documenten

Wisactueel
Wisactueel is een digitale nieuwsbrief die elk kwartaal verschijnt. Hij wordt uitgegeven door Jet-Net. Wisactueel richt zich op wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs en is bedoeld om een relatie te leggen tussen de lesstof en de toepassing van wiskunde in het bedrijfsleven. Op de site vindt u interviews met wiskundigen in onder andere bedrijfsleven, activiteiten voor bijvoorbeeld NLT-modules, en opdrachten voor leerlingen.

Bètaberoepen
De publicatie Bètaberoepen schetst aan de hand van interviews met 50 bèta's hoe divers het werkveld is, bijvoorbeeld als wiskundige word je risico-analist bij de Rabobank of  wiskundige ingenieur bij TNO. De beroepen zijn ook online te lezen.

Toekomstige bètaberoepen
De bèta- en techniekwerelden staan de komende jaren niet stil. Maatschappelijke ontwikkelingen in de toekomst vragen om technologische innovaties en nieuwe uitvindingen. Daar horen nieuwe uitdagende en inspirerende beroepen bij. Beroepen die we nu nog niet kennen, maar die over een jaar of twintig waarschijnlijk werkelijkheid worden. Veertien van die mogelijke toekomstberoepen zijn verzameld in een publicatie. De beroepen zijn ook online te lezen.

Math inside
De publicatie Math Inside van Lime BV bundelt 30 vraagstukken uit de dagelijkse praktijk waarbij wiskunde een belangrijke rol speelt bij de oplossing.

Succesformules: Toepassingen van wiskunde
Wiskundige Lex Schrijver zei eens: "Wiskunde is als zuurstof. Als het er is, merk je het niet. Als het er niet zou zijn, merk je dat je niet zonder kunt." Om een klein beetje van de wiskunde die we dagelijks inademen zichtbaar te maken heeft PWN het boek "Succesformules: toepassingen van wiskunde" ontwikkeld.
In 36 korte hoofdstukken in een aantrekkelijk vormgegeven boek laten auteurs Bennie Mols en Ionica Smeets zien hoe wiskunde succes boekt op terreinen als economie, geneeskunde, misdaadbestrijding, logistiek, sport en kunst. Daarnaast vertellen acht invloedrijke Nederlanders, waaronder Alexander Rinnooy Kan, Jeroen van der Veer en Louise Gunning over de rol van wiskunde in hun vak en persoonlijke leven. Het boek is met name geschikt om op een laagdrempelige manier de brede toepasbaarheid van wiskunde te laten zien.
Download de publicatie

Labyrinth
Het radio- en tv-programma over wetenschap Labyrinth maakt ook items over de toepassing van wiskunde. De items zijn terug te zien op de site. Zoals over De meetbare mens en de aflevering over het animeren van haar in tekenfilms en het oprollen van criminele netwerken.

Leergang afgesloten

De leergang is afgesloten, kennis en materialen komen/zijn beschikbaar.
Lees verder...

Contact

Leergang Wiskunde
Lange Voorhout 20,
2514 EE Den Haag
Postbus 556, 2501 CN Den Haag
Tel 070-3119711
Fax 070-3119710
Email info@leergangwiskunde.nl